Chleb opiera się na soku z buraka – ja użyłem sokowirówki i świeżych buraków.

Całość jest bardzo prosta – możesz zrobić w mikserze (co zalecam). Wyrabianie ręczne też oczywiście się sprawdzi, ale jeśli masz mikser – dlaczego z niego nie skorzystać?

Z przepisu wyjdą dwa chleby po ok. 500g. każdy.

Składniki

  • sok z buraków – 300ml.,
  • mąka pszenna – 400g.,
  • mąka żytnia – 100g.,
  • olej (ja użyłem ryżowego) – 50ml.,
  • sól – 10g.,
  • drożdże świeże – 10g. (lub 5 instant).

Przepis

Nie ma nic prostszego niż wrzucenie wszystkich składników i ich wymieszanie. Tak zrób. Uważaj tylko, by drożdży nie sypać bezpośrednio na sól. Wymieszaj przez 4-5 minut na pierwszej prędkości, potem kolejne 4-5 na drugiej. Ciasto powinno być elastyczne i dosyć zwarte. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie musisz „odgazować” ciasto – czyli zagnieść je jeszcze raz. Tylko bez przesady – trochę tych pęcherzyków powietrza zostaw 🙂 Ciasto zawiń z dwóch stron, uformuj kulę i podziel na dwie porcje (lub pozostaw jedną dużą).

Uformuj dwie kule i odstaw na kwadrans, by ciasto się rozluźniło. Nasmaruj foremki tłuszczem i obsyp mąką. Możesz też użyć papieru to pieczenia, choć ten zazwyczaj jest do 220-230 st. C (piec będziemy w 230 z termoobiegiem lub 250 bez).

Po tym czasie uformuj małe roladki – weź kule ciasta za boki, lekko rozciągnij, zawiń do środka.

Włóż ciasto do foremek. Pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie nagrzej piekarnik. Pamiętaj, by była w nim para.

Zwilż górę ciasta np. spryskując je wodą. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 230 st. C z termoobiegiem lub 250 bez.

Smacznego!