1. Zważ zakwas ze słoikiem, odejmij wagę słoika. Dodaj po tyle samo wody i mąki ile jest zakwasu – np. jeśli zakwas waży 200g, to dodaj 200g wody i 200g mąki.
  2. Jeśli masz za dużo zakwasu – odrzuć nadmiar tak, by utrzymywać jego minimalną niezbędną ilość. Ograniczajmy marnotrawstwo.
  3. Jeśli zakwas przechowujesz w temperaturze pokojowej, tj. 21-22 st.C, to musisz go dokarmiać codziennie, góra co dwa dni.
  4. Jeśli pieczesz np. tylko w weekendy, to codzienne dokarmianie jest kosztowne – schowaj zatem słoik z zakwasem do lodówki zaraz po tym jak upieczesz chleb.
  5. Zakwas w lodówce wytrzyma ok. 7-10 dni, czasem krócej, czasem dłużej – obserwuj swoje żyjątko i reaguj wedle potrzeb.
  6. Jeśli planujesz upiec chleb w sobotę, a zakwas masz w lodówce, wyjmij zakwas z lodówki w piątek rano, a w piątkowy wieczór dokarm zakwas. W sobotę rano powinien być nabąblowany i gotowy do pracy. W sobotę po zabraniu zakwasu do ciasta – wstaw słoik do lodówki na kolejny tydzień.

Jeśli trzymasz swój zakwas w kuchni i zobaczysz na wierzchu twardą skorupkę – nawet po jednym dniu, nie przejmuj się!

Po prostu wyrzuć wierzchnią warstwę – i pod spodem powinien być piękny, nagazowany zakwas.