Nie wiesz czy zakwas, który masz, sprawi, że Twój chleb urośnie? Czy ciasto już jest dostatecznie dobrze wyrobione? Czy ciasto na chleb już dostatecznie urosło i nadaje się do pieczenia w piekarniku? Te trzy testy pokażą Ci, że wyjdzie Ci dobry chleb – bo czas podczas tworzenia chleba jest kluczowy.

Gotowość zakwasu i jego kondycja

To prosty test, który możesz przeprowadzić w każdym momencie – oczywiście najlepiej przed pieczeniem chleba jeśli nie masz pewności, że zakwas jest wystarczająco dobry. Wystarczy, że do miski z wodą wrzucisz kapkę zakwasu – jeśli pływa i unosi się na wodzie, to znaczy, że jest gotowy i chleb wyrośnie z tego zakwasu. Jeśli opadła na dno – niestety, nie jest gotowy. W takiej sytuacji polecam dokarmić zakwas lub wybrać inny moment wzrostu zakwasu na pieczenie.

Dostatecznie wyrobione ciasto – test „okna”

Podczas wyrabiania ciasta na chleb nie masz pewności, czy już jest dostatecznie wyrobione? Przeprowadź ten prosty test – ang. window pane test – to tak naprawdę rozciągliwości ciasta. Musisz sprawdzić, czy ciasto, które wyrabiasz, nabrało wystarczająco dużo elastyczności. Po prostu weź kawałek ciasta, najlepiej pod światło (stąd okno, przez które przebija się światło) i sprawdź, czy podczas rozciągania ciasto się rwie czy może tworzy się „błonka”, przez którą prześwituje światło, a ciasto pozostaje nierozerwane.

Ciasto gotowe do wstawienia do piekarnika

Po angielsku to tzw. poke test i jego „przejście” pozwala określić, czy ciasto, które już wyrasta w koszyku, jest gotowe do włożenia do piekarnika. Musisz wykonać (delikatnie, ale i zdecydowanie) jeden prosty ruch, jedną czynność – naciśnij na brzegową część chleba na ok. 1cm – jeśli ciasto „odskoczy” w połowie, zostanie lekkie wgniecenie, które powoli się podnosi – to znaczy, że ciasto jest gotowe do wstawienia do piekarnika.

Proste, prawda?