Poniżej przedstawiam Ci prosty przepis na żytni chleb – a w zasadzie pszenno-żytni. To mój ulubiony przepis na tego typu chleb, ponieważ jest prosty, szybki i nie wymaga składania czy formowania. Zaczynasz wieczorem jednego dnia, pieczesz rano następnego.
Składniki
Zakwas:
- mąka żytnia chlebowa – 181g.,
- woda – 145g.,
- zakwas – łyżka (ok. 10-15g. – to tak mała ilość, że nie ma zbyt wielkiego znaczenia).
Chleb właściwy:
- mąka żytnia chlebowa – 117g.,
- mąka chlebowa – 155g.,
- woda – 195g.,
- sól – 8g.,
- drożdże suche – 1-2g. (znów śladowe ilości).
Przygotowanie zakwasu
Zacznij od przygotowania zakwasu – wymieszaj mąkę, wodę i aktywny zakwas wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chleba. Będzie to dosyć sztywna masa i tak ma być. Wymieszaj tak, by nie było śladu mąki. Zostaw na noc lub około 12 godzin na stole w kuchni lub innym dosyć ciepłym miejscu.
Rano zauważysz, że zakwas jest zbity i plastyczny i nie spada z łyżki.
Tworzymy chleb!
Dodaj całość zakwasu do miski i dodaj pozostałe składniki z ciasta właściwego. Wymieszaj w mikserze – na początku przez 2-3 minuty na pierwszej prędkości, potem przez kolejne 3 na drugiej. Powolne mieszanie nie spowoduje wytwarzania się nadmiernego ciepła (w końcu to tarcie).
Ciasto będzie bardzo lepkie i „ciężkie”, ale nie dodawaj więcej mąki na tym etapie. Odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie obsyp blat mąką i delikatnie uformuj kulę. Przełóż do koszyka (obsypanego mąką) i pozostaw do końcowego wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Piekarnik z garnkiem nagrzej do 240 st.C (jeśli bez garnka to pamiętaj o naczyniu z parą). Po wspomnianej godzinie wyjmij chleb, obsyp delikatnie mąką, natnij wg uznania i piecz – 240 st.C przez 15-18 minut, kolejne 25 minut w 220 st.C.
Chleb popęka w wielu miejscach, ale się tym nie przejmuj.
Gotowe!
Odpowiedz