Poniższy przepis jest łatwy, szybki i przyjemny. Mało składników, a sekret proporcji to właśnie 3 – zaraz dowiesz się dlaczego.

Składniki

  • mąka pszenna – 300g.,
  • mąka żytnia – 30g.,
  • semolina – 30g.,
  • olej (np. świetnie nadaje się ryżowy, ale może być też oliwa z oliwek) – 30g.,
  • drożdże suche – 3g. (możesz dodać 4-5, będzie szybciej rosło),
  • sól – 5g.,
  • woda – 210g.,
  • sos pomidorowy, ser, warzywa, mięso – wg uznania.

Jak widzisz, poza wodą i solą wszystkie pozostałe składniki to „łatwe” wielokrotności trójki. Na dodatek powstaną 3 średniej wielkości pizze na cienkim cieście lub 3 małe na grubszym.

Wszystkie składniki wymieszaj – ciasto będzie dosyć lepkie, dlatego polecam wykorzystać robota z mieszadłem. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy – ale nie musi być gładka, wystarczy, że mąka wchłonie wodę. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat i uformuj kulę. Odstaw na kwadrans, by ciasto się „rozluźniło”. Włącz też piekarnik – 250 st. C, pamiętaj, by włożyć blachę lub kamień, by też się nagrzały.

Po tym czasie podziel ciasto na 3 porcje (wyjdzie ok. 200g na porcję). Potem już z górki – rozwałkuj na pożądaną wielkość/grubość, dodaj składniki i upiecz.

Piecz w temperaturze 250 st. C. przez około 10 minut. Obserwuj ciasto – jeśli będzie cienkie, to 5-7 minut, jeśli grubsze, to ok. 10 – pamiętaj, że to trzeba wyczuć (oby nie było czuć spalenizny). Każdy lubi inny stopień wypieczenia i inną kruchość ciasta. I mała uwaga – jeśli posmarujesz boki pizzy sosem pomidorowym to miej na uwadze, że te boki szybciej się spieką i mogą się przypalić.

Smacznego!