Placki tego typu to kilka minut przygotowania, kilka minut pieczenia. Oczywiście można ten proces wydłużyć, do czego zachęcam – nie spiesz się w kuchni z przygotowywaniem różnych rzeczy. Placki naan można jeść same lub z sosami (do zrobienia których zachęcam) – pożywna przekąska w sam raz na popołudnie.
Składniki
- mąka – 200g,
- drożdże świeże – 10g (możesz pominąć – nie będą puszyste),
- masło – 25g,
- jogurt naturalny – 40g,
- mleko (lub woda) – 80g,
- szczypta soli, czosnek, zioła.
Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Jeśli masz drożdże suche to w przypadku ciast do 500g przelicznik jest 1:2. Jeśli masz więcej ciasta to 1:3. W tej sytuacji jeśli masz tylko suche drożdże, użyj ok. 3 gramów – to tak niewielkie ilości, że nie ma co być dokładnym. Jeśli nie masz drożdży – też dobrze! Wyjdzie i bez tego, po prostu nie będą takie puszyste.
Po wymieszaniu odstaw do miski na kilkanaście minut. W tym czasie przygotuj sosy lub sałatkę. Improwizuj, wykorzystaj to co masz w kuchni. Jeśli zostało Ci trochę jogurtu to dodaj do niego trochę czosnku i zieleninki i gotowe. Kolejny sos to jogurt, musztarda, ocet winny, sól, pieprz. Trzeci – jogurt, mieszanka paneer tikka. Kombinuj, eksperymentuj, baw się i ucz nowych smaków i połączeń. W końcu gotowanie to zabawa!
Polecam też zrobić prostą sałatkę – ja wykorzystałem pomidora, paprykę, bazylię, pietruszkę, ogórki, sałatę.
Po tym jak skończysz z dodatkami zabierz się za ciasto. Posyp blat mąką i wyłóż ciasto. Podziel na 7 części po 50g każda.
Następnie weź wałek i każdą kulkę rozwałkuj na ok. 2mm – wiem, że to mało, ale uwierz mi, po podpieczeniu ciasto urośnie i będzie puszyste. Jeśli nie używasz drożdży, rozwałkuj na ok. 4mm. Nie bój się posypywać mąką blatu czy wałka – ciasto będzie się lepiło. Na koniec posyp lekko posiekanym czosnkiem, potem trochę mąki i wciśnij wałkiem czosnek w ciasto wałkując je.
Przygotuj patelnię – piecz na suchej patelni, bez tłuszczu czy jakichkolwiek dodatków. Kluczem jest wysoka temperatura. Jeśli zobaczysz dym to znaczy, że placek piekł się zbyt długo – ale nie przejmuj się – prawdopodobnie będzie tylko jedna lub dwie ciemniejsze kropki na placku. Po prostu obróć go na drugą stronę i piecz krócej. Ile piec taki placek? Kilkadziesiąt sekund – wszystko zależy od temperatury, patelni i grubości ciasta. Musisz wyczuć, że to już. Dobrą oznaką są bąbelki – jeśli zaczynają wychodzić, to poczekaj chwilę i odwróć placek na drugą stronę.
Smacznego!
Dobry przepis. Polecam wprasować w ciasto czarnuszkę oraz grubą sól. Ale z czosnkiem też petarda.
Dzięki, następnym razem na pewno spróbuję!