Chleb pieczony na kamieniu to super sprawa. Ale nie zawsze jest to łatwe i wymaga większej wprawy i techniki. Poniżej zaprezentuję Ci jak upiec chleb w garnku. Dzisiaj pomagała mi w tym moja Żona, która pierwszy raz w życiu robiła chleb – i zobaczcie jakie za pierwszym razem wyszły efekty!

Składniki i wykonanie jest identyczne jak w przypadku chleba pieczonego na kamieniu. Składanie, wyrastanie, znów składanie… Różnica polega jednak na pieczeniu.

Wymieszaj składniki, ciasto odstaw na pół godziny, a następnie zacznij składać ciasto.

Chleb wyłóż na blat. Zacznij formować bochenek tam samo jak w przypadku chleba wypiekanego na kamieniu.

Uformuj kulę i odstaw na dwie godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie czynność musisz powtórzyć. Ostatni etap to formowanie ciasta docelowego.

Po uformowaniu kuli przełóż ciasto do koszyka. Pamiętaj o jego odpowiednim posypaniu mąką – i koszyka i chleba. Inaczej będzie przywierał do krawędzi i jego wyciągnięcie będzie trudniejsze. Odstaw chleb na ok. 2 godziny wyrastania. Po godzinie musisz nagrzać piekarnik i garnek.

Pieczenie w garnku wymaga nagrzania garnka – nagrzej piekarnik do ok. 250 st.C (góra-dół, bez termoobiegu) – tyle, na ile pozwala Twój garnek. Uwaga! Musisz mieć pewność, że w Twoim garnku można taki chleb upiec. Zwróć uwagę na rączki czy uchwyt od pokrywki – jeśli jest np. plastikowy to oczywiście nie nadaje się do piekarnika. W tym sposobie nie używa się pary w garnku – pod pokrywką skrapla się woda i nie jest konieczne dodawanie pary – wewnątrz naczynia tworzy się wystarczający „mikroklimat” odpowiedni dla rozrostu chleba.

Na koszyk nałóż „na płasko” papier do pieczenia, na to nałóż deskę do krojenia (lub inny element, który pokryje cały koszyk) i w ten sposób odwróć chleb – wszystko sprowadza się do tego, by chleb był na papierze do pieczenia. Nie jest to konieczne – ale wiele ułatwia, np. przy wkładaniu ciasta do garnka, który jest bardzo gorący. Natnij chleb w wybrany przez siebie sposób i przełóż go do garnka, razem z papierem. Nadmiar papieru możesz odciąć.

Przykryj chleb pokrywką i włóż do nagrzanego piekarnika na kwadrans. Po tym czasie zdejmij pokrywkę z garnka i piecz jeszcze przez 20 minut – całkowity czas pieczenia wynosi 35 minut.

Oto gotowy produkt.

Zauważ, że spód tak pieczonego chleba jest dużo bardziej wypieczony niż na kamieniu i nie ma konieczności jego dopiekania.

Smacznego!